Inainte si dupa operatia cezariana

  • Inainte de operatie – pregatirea tinerei mamici pentru operatia cezariana. Vei fi dusa in sala de operatie unde vei fi asezata pe masa chirurgicala. Iti va fi sterilizata zona abdominala, iar medicul anestezist, dupa o discutie prealabila iti va administra anestezia.
  • In timpul operatiei – medicul chirurg va face o taietura la nivelul pielii, tesutului muscular si al uterului fie pe orizontala, fie pe verticala in cazuri mai urgente, de 15-20 cm. Durata interventiei chirugicale nu va depasi in cazuri normale 45 de minute.
  • Dupa operatie – vei fi transportata in salonul de terapie intensiva si vei fi supravegheata in permanenta de personalul medical. Bebelusul iti va fi adus spre alaptare imediat ce te vei simti mai bine, putand realiza acest lucru ori de cate ori acesta va avea nevoie de hrana materna. Nu trebuie sa eviti alimentarea acestuia, de frica insuficientei cantitative sau calitative a laptelui. Bineinteles, in momentul alaptarii vei fi ajutata pentru gasirea unei bune pozitionari. Asadar, dupa operatie, vei resimti dureri abdominale la nivelul acesteia care se datoreaza si contractiilor uterului. Nu ezita sa ceri sprijinul personalului medical pentru furnizarea de calmante. Reluarea alimentatiei are loc de-abia dupa 24 de ore, cu apa plata, ceai, supa strecurata, continuand sa bei multe lichide si dupa aceea pentru alaptat. Dupa reluarea functiilor intestinale, vei fi lasata sa mananci si alte alimente conform indicatiilor medicilor. Ca orice operatie, recuperarea este destul de lunga, muschii peretelui abdominal refacandu-se complet de-abia dupa 3 luni. In toata aceasta perioada iti vor fi interzise exercitiile fizice, ridicarea de greutati.
  • Scoaterea firelor va avea loc dupa 7 zile de la operatie, fiind o procedura complet nedureroasa.